Eco open-tuindag 4 juni 2023

Op zondag 4 juni zetten we de deur (lees: de poort) van De Vredeshofkes weer wagenwijd open. Het gaf mensen de kans om onze werking van dichtbij te bekijken. Niet dat dit op andere momenten niet kan maar zo’n uitnodiging tegen de poort van De Vredeshofkes doet mensen toch sneller ‘binnen’ gaan.

Alle ingrediënten waren aanwezig: vlaggen en wimpels, mooi weer, een hapje en een drankje en … enthousiaste tuinders die fier de werking van De Vredeshofkes wilden toelichten. We organiseren deze jaarlijkse open tuin dag i.s.m. Velt (velt.eu) en ook zij waren van de partij met tijdschriften en boeken om geïnteresseerden te steunen in de zoektocht naar een meer ecologische tuin.

Vanaf half 11 was het een komen en gaan van bezoekers, en een groot gedeelte van hen had gekozen voor de fiets om naar Meeuwen af te zakken. Leuk was te horen hoe meerdere bezoekers ook een bezoek brachten aan de samentuin in As en Opglabbeek (met dank aan de medewerker van Velt Kempenrand die een fietstocht uitstippelde om de 3 tuinen te verbinden).

Veel bezoekers waren aangenaam verrast over ons samen-tuin project. Er werd heel wat info uitgewisseld, hoe kan het anders, de meeste bezoekers hebben een
grote voeling met tuinieren en hebben zelf groene vingers. Sommige bezoekers hadden oog voor de bloemen die her en der tussen de groenten zorgen voor veel insecten, anderen waren benieuwd naar de kruiden die in bijna ieder tuintje (in een vergeten hoekje) een plaats hebben, nog anderen vonden dan de serre en
de nieuwe tunnel die we dit voorjaar in gebruik namen een grote troef voor ons project.

Op het einde van de dag blikten we tevreden terug op een geslaagde open tuin dag waar zo’n 60 bezoekers langs kwamen.