Over ons

Ons bestuur

Vzw De Tandem is een Oudsbergse vereniging die zich inzet voor een solidaire, duurzame en liefdevolle samenleving. Onze visie kan je uitgebreid nalezen onder ‘Visie & Statuten’ helemaal rechts onderaan de website.

Het meest bekend is onze vzw wellicht van de tweemaandelijkse repaircafé’s die doorgaan in ’t Heem in Meeuwen. De repaircafé’s zijn echte evenementen waarbij er electronica wordt hersteld, naaisters herstellen kledij en textiel, er is een grote weggeefhoef, meestal ook een workshop, verschillende organisaties die wij een warm hart toedragen stellen zich voor, … kortom, er valt heel wat te bevelen op zo een namiddag.

Onze repaircafé sluiten we af met een volkskeuken. Voor een klein bedrag kan iedereen een warme maaltijd eten. Je betaalt enkel de prijs voor de ingrediënten. De maaltijd is vegetarisch, voor vlees betaal je extra. En uiteraard zo veel mogelijk lokaal en biologisch. Water is gratis, en we zitten allemaal gezellig samen aan één grote tafel. Wie wil, kan erna nog blijven plakken voor een spellenavond.

Een ander groot project van ons is onze samentuin. Langs het kerkhof in Meeuwen hebben wij een groot perceel grond dat is onderverdeeld in kleinere percelen: De Vredeshofkes. Voor een klein bedrag kan je voor een jaar een stukje tuin (je eigen hofke) huren. We gaan dan samen biologisch en ecologisch tuinieren volgens de principes van VELT. Voorkennis, materiaal, … is niet nodig. Veel goesting is alles wat je nodig hebt.

Verder hebben we nog tal van kleinere projecten. Zo hebben we een piepbib in het centrum van Meeuwen. Mensen voor wie de drempel om naar de bib te gaan zowel financieel als sociaal te hoog is, kunnen hier terecht voor een boek. We zamelen ook dopjes in voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden en kroonkurken voor het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

We doen ook jaarlijks een aantal vormingen. Dit kan zijn: een lezing, een workshop, een film, een wandeling, … Al onze activiteiten zijn gratis of tegen een kleine bijdrage.