Berichten

Zondag 1 september: Tai Chi initiatie

Voorlopig ligt er nog een lange, deugddoende vakantieperiode op ons te wachten, maar we willen jullie toch al even laten weten dat jullie je kunnen inschrijven om op de laatste vakantiedag, voor de drukte weer begint, eerst nog even kennis te maken met een rustgevende Tai Chi initiatie.

Tai Chi is oorspronkelijk een chinese gevechtskunst, maar tegenwoordig wordt tai chi beoefend omwille van zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. De vloeiende cirkelvormige bewegingen trainen alle spieren en zorgen ervoor dat je geest tot rust komt. Tai chi is dus een sport, waarbij de innerlijk beleving en ontwikkeling belangrijk is en niet de uiterlijke manifestatie zoals bij veel andere sporten.

De les zal gegeven door Eddy Hubrechts, Hij geeft al vele jaren les in Opglabbeek.

Voor een optimale werking van de Tandem zal er tijdens deze activiteit een doos neergezet worden, waar jullie een vrijblijvende gift kunnen doneren voor deze activiteit.

Interesse: schrijf je in via kristel@vzwdetandem.be

Kruidenwandeling 8 juni

Terugblik kruidenwandeling

Het was een supermooie ochtend met het eerste deugddoende zonnetje dat heerlijk door de bomen scheen na de vele regen. José Knoops, een ervaren natuurgids, nam ons mee op sleeptouw voor een smaakwandeling met lekkere hapjes en heel veel leuke weetjes over de natuur.

Zo leerden we dat als je een donkergroen blaadje van de vogelkers tussen je vingers lang genoeg plet tot er sap uitkomt, er een zeer herkenbare geur vrijkomt. Ben jij benieuwd welke geur, dan moet je het zeker eens proberen!

Tijdens onze wandeling kwamen we ook tot de vaststelling dat het misschien beter is om de netels in onze tuin te verzorgen in plaats van ze te vernietigen. Je kan er ontzettend veel mee doen. Zo kan je bijvoorbeeld jonge brandnetels als spinazie eten (heel lekker met een eitje in de pan). José wist ons zelfs te vertellen dat ze de brandnetels droogt om in de winter te gebruiken.

We hebben ook onthouden dat de namen van planten ons soms iets kunnen vertellen over hun eigenschappen. Zo heb je bijvoorbeeld de mooie paardenbloem die vroeger in de volksmond niet voor niets ook wel de pisbloem werd genoemd. Deze naam is afkomstig van het Franse woord ‘pissenlit’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘bedplassen’. En onder andere daarvoor werd de plant vroeger gebruikt. Als je namelijk een aftreksel van de plant aan de binnenkant van de dij van kleine kinderen smeert, helpt dat tegen bedplassen.

Verder zijn we te weten gekomen dat er heel veel bloemen eetbaar zijn. Zo kan je als aperitiefhapje een sneetje brood beleggen met gezouten boter en verse bloemen. Heel origineel en heel kleurrijk!

We kunnen ook besluiten dat wij in vergelijking met onze voorouders helemaal niet meer bekend zijn met het gebruik van wilde planten. Vroeger hadden ze niet de mogelijkheid om alles te kopen in de winkel en daarom gebruikten ze dingen die voorhanden waren in de natuur. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld varens om in de hondenmand te leggen of legde ze het blad van de brede weegbree in hun schoenen/ klompen als ze last hadden van vermoeide voeten.

Tot slot zijn we ook te weten gekomen dat die mooie, sierlijke, rode bloempluimpjes, die je tegenwoordig ook vaak in tuinen ziet een klaversoort is. Er zijn vele soorten klaver, de meest gekende is de rode en witte klaver. De bloemen, maar ook de blaadjes van klaver zijn lekker in een slaatje.

Kortom het was een boeiende leerrijke wandeling!

Verslag: Kristel Braeken