Repair Café 26 augustus 2023

“Gaat er wel volk afkomen op deze zomerdag ?” vroegen we ons af terwijl we de tafels van ons Repair Café opstelden. Er waren immers zoveel andere evenementen in de onmiddellijke omgeving te beleven. En het weer was uitnodigend om een fietstocht te maken.

Toch zagen we een honderdtal mensen binnen lopen. Niet allen om iets te laten herstellen of iets weg te geven. Die waren er ook, iets minder dan andere keren.
Opvallend veel mensen komen gewoon een kijkje nemen, een tasje koffie met een stukske vlaai of een drankje nemen. Misschien treffen ze iemand waarmee ze een babbel kunnen hebben of mogelijk is er iets speciaals te beleven. En dat was het ook.


De fonkel nieuwe piepbieb schreeuwde om een verflaag vooraleer ze weer op haar sokkel aan de sporthal kon gezet worden. Verf en borstels waren er in overvloed. Nu nog schilders vinden. Na enkele kinderen en vrijwilligers werden bezoekers aangesproken om een vierkantje of een rechthoek in te kleuren. Dat lukte best.

De herstellers hadden goed hun werk. Je zag aan de gezichten van de klanten of hun apparaat al of niet een nieuw leven ging krijgen. Met een neergeslagen hoofd en ogen of met een overwinningsgezicht en met een lichte tred zagen we ze naar de uitgang passeren. De fietsenmaker had 2 fietsen die Vincentius Bree gebracht had een nazichtbeurt gegeven en een kinderfiets die in de weggeefhoek binnengekomen was terug rijklaar gemaakt. Omdat hij nog tijd over had sloot hij aan bij de elektro- herstellers en was aan een stofzuiger aan het dokteren, en met succes.

Tegen half vijf – de meeste bezoekers waren reeds door gegaan – kwam een koppel uit Kinrooi aan. Ze waren reeds op het Repair Café van juni geweest en waren getroffen door de veelheid van activiteiten. Immers onze doelstelling is om mensen voorbeelden en suggesties te geven om een andere levensstijl aan te nemen om duurzamer en socialer te leven. Ze hadden toen hun heggenschaar laten aanscherpen en waren ook blijven eten. Zowel het een als het ander was in goede aarde gevallen. Waarom niet eens teruggaan ? Ten andere de batterij van zijn Iphone had zijn beste dagen gehad en mogelijk was er iemand die daarvoor een oplossing kende. En wie weet staat er weer iets lekkers op het menu. Tenminste als er nog een paar plaatsjes vrij zijn aan tafel. Met hen er bij kwamen we weer aan een 40-tal eters. Na wat overleg met onze specialist Marcel werd een adres doorgegeven van een winkel in Bree (Mobifix in de Hoogstraat) waar een nieuwe batterij kon aangeschaft worden. Het menu met een soep en een couscousgerecht (tabouleh met gegrilde groenten en falafel of kip). Het dessert was fruitsla met zoete koekjes gemaakt door een Palestijnse vrouw uit onze gemeente. Het viel hen allemaal duidelijk in de smaak. Ze namen nog een flyer mee met de data, voor henzelf en voor een vriendin.

Een geslaagde zomereditie !

Op zaterdag 28 oktober vanaf 14.00 u zijn we er weer in ’t Heem te Meeuwen.

Jos