SamenTuinen – Op inspiratiebezoek bij de Craenhofkens in Leopoldsburg

Soms loopt iets niet meteen als een mens wil dat zou lopen. Ken je dat?
Met De Tandem ervaren we dat bij de opstart van onze SamenTuinen ook.
Eerst was er de zoektocht naar een plekje dat een maand later niet geschikt bleek te zijn. De zoektocht naar een alternatief gaat verder en…er is licht aan het eind van de tunnel.
En ondertussen staan onze tuinders te popelen van ongeduld. Ken je dat?
In afwachting van de eerste spadesteek gingen we op 20/04/2017 op bezoek bij de SamenTuinders van Leopoldsburg. Ze waren al te gast op onze infoavond begin februari. Maar we wilden het ook wel eens in praktijk zien.
We waren met z’n achten en we zagen dat het goed was.

Zo’n 20 ‘kampse’ tuinders hadden hun avond vrij gemaakt om van 18u00 tot zonsondergang te tuinieren in het gemeenschappelijk gedeelte van De Craenhofkens.

Je leest het goed,
naast 30 individuele tuintjes hebben de tuinders nog een gemeenschappelijk gedeelte: een partij asperges, een bessenkooi, een gigantische serre, een kleinfruithaag, ….

De rondleiding startte bij een indrukwekkende op-en-top-ecologische-berging en een waar composteringscomplex van wel 20 compostbakken.

Daarna leidde enthousiaste Peter ons via de verschillende regio’s van de gemeenschappelijke tuin naar de individuele tuintjes. Het ene tuintje kant en klaar voorbereid, wachtend op zon en warmte, het andere wachtend op nog een opruimbeurt na de winter. Hier en daar priemden zich de eerste groenten door de aarde, terwijl we op andere plaatsen zagen hoe de nachtvorst van de afgelopen nacht zichtbaar schade had aangericht. Ook in Leopoldsburg was het kwik diep onder nul gegaan. Veel vragen en duidelijke antwoorden.

Geïnspireerd en gemotiveerd verlieten na het ondergaan van de zon De Craenhofkens.

Dit is niet zomaar een verzameling van tuintjes, dit is véééél meer.