Sfeerbeelden van ons bezoek aan Catharinadal

Vandaag gingen we met VZW De Tandem op bezoek bij één van onze Voedselteam leveranciers: Catharinadal in Achel.

We kregen er een uitgebreide uitleg over het maken van de kaas, maar ook over de bewuste duurzame keuzes die men bij Catharinadal maakt bij hun bedrijfsvoering én het ambachtelijk vervaardigen van hun eindproducten.

Daan (6) vroeg op een bepaald moment wat het verschil was tussen kaas van het Catharinadal en die uit de winkel. De verschillen bleken simpel. Het is duurzaam of niet. Het is zonder bewaarmiddelen of met. Het is met een productiewijze waarbij de meeste voedingsstoffen behouden blijven of juist grotendeels verloren gaan. Eigenlijk zouden ze daar in Achel rijen dik moeten aanschuiven. En met plezier iets meer betalen dan in de supermarkt !

Niet alleen weet je wat je eet. Ook : één boer die 100 koeien heeft en zijn melk aflevert aan de groothandel, kan het hoofd net boven water houden. Bij Catharinadal creëren ze met 100 koeien van een oud ras, die 30 % minder melk opbrengen per koe, maar die wel veel ouder worden, werkgelegenheid en inkomsten voor 11 mensen. Het is arbeidsintensief werk en het heeft ook veel investeringen gevergd, maar de voldoening is des te groter.

Kaasmaker Peter Boonen is een boer die het belang van Fair Trade begrijpt. Eigenlijk produceren we nu eten genoeg om de honger in de wereld definitief te bannen. Dit lukt echter niet. Blijkbaar moet er ook veel ‘vreten’ naar onze biomassa-centrales en zijn boerderijen in bvb. Afrika niet meer rendabel doordat wij ze met onze Europese overschotten opzadelen.

De uitleg was niet alleen heel deskundig. De passie droop er ook vanaf.

Na al die uitleg was er tijd voor wat proeverij. Niet alleen de jonge, oude, kruidige en schimmelkazen, maar ook de chocopasta en de ijsjes waren overheerlijk. Wij komen nog ’s terug. Uitleg hoeft dan niet meer. Proeven daarentegen…

[SLGF id=543]