Eerste Repair Café in Meeuwen-Gruitrode: een succes

Zaterdag 18 februari 2017 vanaf 13.30 u. was er een ongewone bedoening rond het buurthuis van Wijshagen. Druppelsgewijs kwamen mensen met grote zakken en dozen aandragen. Een aantal hadden gebruikte elektrische toestellen bij, anderen hadden kleding bij, nog anderen speelgoed. Er liep zelfs iemand met een fiets het buurthuis binnen. Wat was er daarbinnen dan wel gaande?

De  grote zaal van het buurthuis leek wel een marktplein. Aan één kant hadden zich werkateliers opgesteld: een naaiatelier, een fietsatelier en een herstelplaats voor elektrische apparatuur. Aan de andere kant een hoek met een ruim assortiment van tweedehands kleding, schoenen, speelgoed, kleine meubelstukken, nog bruikbare elektrische toestellen: de ruilhoek. Verderop vonden we een uitgebreide info-stand van het pas opgerichte Voedselteam Meeuwen-Gruitrode. En in het midden een café-terras waar bezoekers rustig iets konden drinken of gewoon een babbel konden hebben.

Er was actie!

De 4 naaisters waren gedreven bezig om losgekomen zomen en ritssluitingen te hechten, broekspijpen te korten, knopen aan te zetten, enz… De fietshersteller voorzag enkele fietsen van een bel, olie of een nieuw achterlicht en de elektroherstellers werden bedolven onder stuk geraakte mixers, koffiezetapparaten, CD-spelers, kruimeldieven, haardrogers, bureaulampen en zelfs een hogedrukreiniger die het had laten afweten. Het naaiwerk liep vlot en het merendeel van de elektrostukken kon hersteld worden en daardoor een tweede leven krijgen. Zelfs een naaimachine die de eigenares had laten “stikken” werd tot nieuw leven gewekt! Niets dan blije gezichten bij de aanbrengers en bij de herstellers. En telkens een kledingstuk hersteld was of een toestel het weer “deed”, weerklonk de bel en was er algemeen applaus.

In de ruilhoek was er ruilhandel: bezoekers konden er bruikbare zaken afgeven en kijken of ze andere zaken konden gebruiken. En zelfs wie niets meebracht mocht een keuze maken om een kledingstuk, een paar schoenen of speelgoed mee te nemen. Daardoor wordt onze afvalberg kleiner en kunnen we besparen en consuminderen.

Omstreeks 17.00 u gingen we samen aan tafel : een soep van groenten van eigen bodem en een goed gevuld bord pasta. Met 65 waren we. Heerlijk is het om zo in een “volkskeuken” te genieten van goed eten en een enthousiast gezelschap.

Save the date!

Volgend Repair Café heeft plaats op zaterdag 15 april in ’t Heem te Meeuwen van 14.00 tot 17.00 u.  We verwachten dan zeker ook mensen die herstelwerken hebben aan allerlei tuingerief (maaimachine, hegscharen, gebroken stelen, enz…).

[SLGF id=217]