Zoet voor Verviers

Les Sinistrés

In de nacht van 15 op 16 juli 2021 voltrok zich het noodlot in de Vesder vallei.  Door aanhoudende regen en het openen van een overvolle barrage van Eupen liepen de straten van de dorpen en steden rond de Vesder meer dan vol water, op sommige plaatsen tot op de eerste verdieping.  Huizen, auto’s en zelfs een 40-tal mensenlevens moesten eraan geloven.  De kracht van het water was enorm.

Nu, vele maanden later, in volle winter, bevinden vele mensen zich nog steeds in een penibele situatie.  Het water is wel weggetrokken, maar het trauma blijft sluimeren.  Viviane, die langs de Vesder woont, vertelde ons onlangs dat ze vroeger nooit naar de rivier ging kijken.  Die stroomde daar.  Punt.  Nu gaat ze dagelijks kijken hoe hoog het water staat.  Met de regenbuien van een paar dagen geleden (vlak na nieuwjaar) komt ook de angst weer om de hoek kijken. 

Sommige mensen wonen nu nog, 6 maanden later, in barre omstandigheden.  Het is koud en vochtig in huis.  De schimmel staat op de muren.  De luchtdrogers raken nog elke dag volledig gevuld.  Elektriciteit is bijna overal terug aanwezig.  Gas nog niet.  In sommige straten komt er enkel bruin water uit de leiding.  Er staan ook veel huizen intussen leeg.  Wie kon vertrekken, heeft geluk.

Wie ook geluk heeft, zijn zij die al voldoende vergoed zijn door de verzekering en bij wie de wederopbouw al is voltooid.  Maar er zijn er ook veel die minder geluk hebben.  Zo is er meneer Mario : hij woont in le Mousset, Pepinster.  Wij noemen het de put.  Vlak langs zijn huis komen de Vesder en de Hoegne samen.  Hij heeft het water die nacht zien stijgen tot ruim een halve meter op de bovenverdieping !  Alles is verwoest.  Weg chauffage.  Weg keuken.  Weg badkamer.  Weg living. Weg dromen van een fijne oude dag.   De verzekering zette hem onder druk om een te laag bedrag te accepteren.  Geraamde kosten 100.000 EUR.  Verzekeringstussenkomst : 35.000 EUR.  Hij heeft getekend, om toch al te redden wat te redden valt. Anderen weigeren te tekenen en krijgen dus nog niets vergoed.

De mensen die zelfs tot op de dag van vandaag nog hulp nodig hebben, hebben ginds een naam. Het zijn ‘les sinistrés’.

Maar gelukkig bestaat er dus nog zoiets als solidariteit !  En veel van die solidaire hulp komt o.a. ook uit Limburg.  Sinds november zijn we, geïnspireerd door Mevr. Alders uit Genk (Madame Soup in Verviers), met onze basisgroep ‘Puur voor de Aktie’ uit Bree en Oudsbergen begonnen met het inzamelen van geld voor warmte.  Die warmte bieden we door petroleum- en gaskacheltjes en gereedschap voor de wederopbouw te kopen, door soep te maken en, vooral, door te luisteren naar hun verhaal.  We krijgen het overigens zelf ook warm : van de dankbaarheid van les sinistrés.  Elke keer dat we rondrijden en uitdelen tussen Verviers en Pepinster krijgen we overal ‘un grand merci pour tout !’ te horen en geven we een ‘avec plaisir !’ terug. 

De volgende keer dat we gaan, zaterdag 29 januari, hopen we weer wat kachels, slijpschijven, zaagmachines en ander materieel te kunnen meenemen.  En in plaats van soep willen we deze keer les sinistrés zoete Limburgse lekkernij aanbieden.  Wie dus zin heeft om wafels, koekjes, taart of lekkere cake te bakken, mag dat altijd laten weten via mail : puurvoordeaktie@gmail.com.  Concreet gaan we enkele adressen bijeenzoeken, hopelijk ook in uw buurt, waar U uw baksel naar toe kan brengen.  En vrijdagavond 28 januari wordt dat dan opgehaald om het de dag erna naar Verviers, Ensival en Pepinster te brengen.

Ook centjes zijn nog welkom.  Veel kleine bedragen maken een grote som !  U mag altijd een bedrag(je) storten op rekening nr. BE40 7845 7890 9463, met de vermelding ‘Warmte voor Verviers’.                                  

Les sinistrés zullen U dankbaar zijn. 

Namens Puur voor de aktie

Koen Rijks