Tijdens de campagne Broederlijk Delen nodigt BD ook partners uit om kennis te maken met ons land. Zo was dit jaar Herculan uit Congo te gast. Hij wilde kennismaken met allerhande initiatieven uit de landbouwsector om dan achteraf hiermee aan de slag te gaan in Congo.
In het dekenaat Bree was hij te gast in het Biotechnicum in Bocholt en maakte hij kennis met de werking van de Oxfam wereldwinkel in Oudsbergen. Maar hij was ook te gast in de pastorale eenheid Land van Galilea en werd daar gastvrij ontvangen door Jos en Johan van de vzw Tandem in het project Vredeshofkens. Vredeshofkens is een’ samentuin’ van 18 tuinders die biologisch telen voor eigen gewin. Hoe er wordt samengewerkt? Wat biologisch telen inhoudt? Wat er gebeurt met de opbrengst? Het waren enkele van de vele aspecten die aan bod kwamen bij de rondleiding. Toch was het verrassend waar Herculan onmiddellijk mee aan de slag ging. De brede riek om de aarde los te wrikken, een instrument – je zag het hem denken – eenvoudig en bruikbaar ook bij hen. En waar hij een foto van maakte? De composthoop van vergaarde bladeren, die de gemeente had gestort, moest op de foto. Een kleine jaarlijkse inbreng van het gemeentebestuur die voor Herculan ogen opent want in hun lokale gemeenschap is de overheid geen medestander, eerder een moeilijke hindernis om het landbouwbeleid en de concrete uitbouw ervan in de gemeenschappen te ontplooien. Het was koud en zuur die dag, 12 maart, zei een van de tuinders die net zijn erwten geplant had. Maar Herculan maakte kennis met een ‘warm’, klimaatvriendelijke, solidair project. Een pareltje tuinbouwbeleid dat schitteren mag tot in Congo.
Daarna werd nog een groot veeteeltbedrijf bij Rik Housen bezocht. Jonge landbouwers die Herculan lieten kennismaken met de kansen en moeilijkheden van een familiaal landbouwbedrijf. Hij kwam ogen te kort om alles te zien. Gelukkig was er de tolk, pater Michel, die in het spoor van de jonge boeren langs silo’s, kalverhokken en stallen trok. Eens uitproberen hoe het melken gebeurt, was een leuke doe-activiteit en samen rond de familietafel een kop koffie drinken was opnieuw een thuisgevoel voor Herculan. Europa en dat stukje Oudsbergen is geen koude, egoïstische samenleving, maar een gemeenschap waar mens, dier en grond samen leven tot welzijn van anderen. Dat mocht Herculan ervaren bij zijn bezoek dankzij alle gastvrije tuinders en boeren, dankzij alle medewerkers van Broederlijk Delen die dit initiatief mogelijk maakten.
Tekst en foto’s: René Luyten