Derde Repair Café was weer tof !

 

Zaterdag 4 november vanaf 14 uur was er weer heel wat te doen in ons derde
Repair Café.

Herstellers waren intensief bezig aan elektro-apparaten om hen tot nieuw leven te wekken. Soms was het slechts een slecht contact; bij andere was het duidelijk ‘onherstelbaar’.

 

 

De 4 naaisters waren ijverig bezig aan allerhande verstelwerk van kleding : broeken inkorten of uitlengen, voering terug vast stikken, risten innaaien, enz…

 

 

Twee fietsmakers deden hun best om een hele reeks fietsen weer rijklaar te maken : achterlicht herstellen, het zadel vastzetten, remblokjes aanpassen, enz… Toen een tiental fietsen van jongeren uit een opvangcentrum uit de regio binnen gebracht werden, was het andere koek. Daar was meer mee gebeurd dan over een gelijklopend fietspad gereden: enkele konden nog hersteld worden , voor anderen dienen zwaardere ingrepen te gebeuren.

Inmiddels was de weggeefboek in een minimum van tijd gevuld met allerhande zaken die nog een tweede leven waard zijn : een drietal fietsen, kommen, schotels, sierstukken en heel wat kleding. Wat een gulheid ! Een aantal zaken kregen een nieuwe eigenaar. Toch ook nog wat schroom om van het aanbod gebruik te maken. Het geven lukt beter dan het aannemen; dat kunnen we nog leren.

Tussen de verschillende ateliers stond de info-stand van de komende 11.11.11 campagne. Migratie is het thema van deze campagne. Bezoekers konden kennis nemen van de actiepunten van deze campagne en kregen een pin opgespeld #Allemaal Mensen. Allemaal op zoek naar een menswaardig bestaan. Lydie Jacobs, schepen van ontwikkelingssamenwerking, kwam het thema even toelichten en nodigde ons uit om na het eten de film ‘Samba’ mee te maken. Het is het verhaal van een asielzoeker, op zoek naar een nieuw leven voor hemzelf en zijn familie en wiens weg gekruist wordt door een vrouw uit onze drukke prestatiewereld die na een burn-out op zoek is om terug vaste grond onder de voeten te krijgen. Door mekaar beter te kennen, te begrijpen en te ondersteunen kunnen zij stappen zetten om een nieuw leven op te bouwen.

En dan was het tijd om te eten. Met 50 waren we om te genieten van een
‘karaktervolle’ pompoenensoep, met Bio-pompoen uit de tuin van Hilde Rijks, gevolgd door een macaroni met een veelheid van groenten en vlees. Het grootse deel van de groenten en vlees kwam van lokale boeren uit eigen gemeente ( Eikelenhof en Craeghs). Dankzij de groenten- en fruitboer Joris (zaterdagmarkt in Gruitrode) kregen we nog een fruitsalade als dessert.

 

 

Zo’n Repair Café is ook de plek waar mensen die dezelfde ideeën genegen zijn over gebruik en hergebruik van goederen mekaar treffen. Het goed gebruik van producten krijgt er alternatieve vormen. Samen maken wij aldus onze voetafdruk kleiner.

In ons Café was het ook gezelligheid troef.  Bij een frisse pint of een lekker koffie met een stukje vlaai of een zelf gebakken biowafeltjes van Hilde Rijks. (voor het recept, klik hier)

Met dank aan de 30 vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken en aan de
talrijke enthousiaste bezoekers !

Zaterdag 2 december zijn we er weer in ’t Heem te Meeuwen vanaf 14.00