LICHTPUNTJES in een DONKERE WERELD

Er zijn zovele redenen om te doemdenken : de mensonwaardige oorlog in Oekraïne, de onrechtvaardige energiecrisis, de als maar grotere milieuproblemen, de vervreemding van de politiek, de groeiende ongelijkheid in inkomens, de vereenzaming van zovelen , enz… Toch hoorde ik deze dagen enkele andere geluiden en zijn hier en daar groepen van mensen actief bezig om aan een andere wereld te werken, een wereld waarin iedereen mee telt.


De woordvoerder van Unizo, die spreekt in naam van vele eerder kleine handelaars, had kritiek op het “Black Friday” gebeuren dat van één dag naar een ganse maand uitgedeind is. Het zet aan tot overconsumptie. Mensen kopen veel zaken die ze niet nodig hebben. De lokale handelaars echter moeten aan een te geringe winstmarge hun waren zien kwijt te raken. Bovendien verhoogt deze overconsumptie de afvalberg. Het zijn vooral de grote ondernemingen die met massaproductie er baat bij hebben.


Een paar uren later hoor ik op de Nederlandse TV NPO1 dat er een groeiende groep ontstaat van mensen die pleiten voor een negatieve economische groei. Dit betekent minder produceren, minder consumeren, beter verdelen en het milieu minder belasten. Dat is wat we met onze tuintjes in de Vredestraat en met ons tweemaandelijks Repair Café ook betrachten. En we krijgen daarbij een grote groep sympathisanten .


Maandag 28 november brachten we met enkele mensen van vzw De Tandem een bezoek aan “De Kleine Drempel”, de Sint Vincentiuswerking in Bree. Wat mij vooral getroffen heeft is dat een grote groep vrijwilligers dag na dag, week na week, een gans jaar door, zelfs in de corona-tijd, doende is om voeding, kleding, speelgoed in te zamelen en te bedelen aan wie het om welke reden dan ook minder heeft. Wat zij presteren mag gezien worden. Een puike organisatie die het klaar speelt om tweewekelijks aan een 180 alleenstaanden en gezinnen een voedselpakket te bezorgen. In zo een voedselpakket krijgen ze allerlei dagelijkse voeding : eieren, vlees, brood, wafels, groenten, conserven, onderhoudsproducten, enz… Ieder krijgt in verhouding met zijn gezinssamenstelling.

Wie komt in aanmerking ? De klanten brengen een attest van het OCMW aan waarin bevestigd is dat deze persoon of dit gezin materiële hulp kan gebruiken. Om de 6 maanden dient dit opnieuw voorgelegd te worden. Dus geen nieuwsgierige vragen naar hun geschiedenis, geen oordelen.

Hulp nodig ? We gaan u helpen met wat we in aanbod hebben. Het voedselpakket is gratis. Heb je nood aan kleding of wil je de kinderen wat speelgoed bezorgen, dan kan je terecht in een uitgebreide en piekfijn verzorgde verdieping met kleding, gesorteerd volgens leeftijd en maten. Hetzelfde voor de ganse kelderverdieping aan nog goed bruikbaar speelgoed. Recent stellen zij ook tweedehands fietsen ter beschikking. Voor kleding, speelgoed en fietsen betaal je een symbolische “prikprijs”. Voor een goede winterjas betaal je €15 en voor een goed paar schoenen €10. Per jaar krijg je per persoon een gratis krediet van €10.

En waar komen al deze goederen van af ? Enkele winkels en bedrijven (Greenyard) in Bree, Bocholt en Oudsbergen geven goederen die bijna aan de vervaldatum toe zijn. Er is de Voedselbank in Hasselt en er is de Voedselhulp van uit Europa. Doch een aantal voeding moet aangekocht worden door Sint Vincentius.

Om dit financieel aan te kunnen rekenen ze op sponsoring en
giften. Kleding en speelgoed en fietsen komen van particulieren. Iedere woensdagnamiddag van 13- 14 uur kan je gewassen, bruikbare kleding en speelgoed binnenbrengen in de gebouwen op het Stift 36 A te Bree. U kan ook financieel steunen door overschrijving op rekening BE02 3100 3593 3940 van Sint Vincentius , Kleine Wijngaardstraat 179, 1160 Oudergem met vermelding ‘voor de conferentie ‘De Kleine Drempel’ Bree’.

Inwoners van Meeuwen-Gruitrode kunnen terecht in Bree. Wie in Opglabbeek woont kan terecht bij Sint Vincentius As-Oudsbergen, Dorpsstraat 60, As, gsm 0497/26 91 79.


Er is een samenwerking gegroeid tussen vzw De Tandem en De Kleine Drempel. Op onze Repair Café’s krijgen we in de Weggeefhoek kleding en speelgoed binnen. Wat hiervan niet meegenomen is, bezorgen we aan De Kleine Drempel. Recent kregen we van hen tweedehands fietsen die nog moeten nagekeken worden en kleine herstellingen aan dienen te gebeuren. Dat wordt door de fietsenherstellers van ons Repair Café opgenomen.


Door samen te werken kunnen we werken aan een duurzame en solidaire wereld. Kleine lichtpuntjes in een donkere wereld.

Jos

Met ons bestuur bezochten we Sint-Vincentius ‘De Kleine Drempel’ in Bree. We kregen uitleg over hun werking.
Ze doen zoveel meer dan voedselbedeling. Ze hebben ook een grote speelgoedwinkel (De foto is slechts een deel ervan) waar mensen voor een heel kleine prijs speelgoed kunnen kopen.
Ze hebben ook een enorm grote kledingafdeling (Foto slechts een deel ervan). Alle kleding is nieuw of als nieuw.