Oogstfeest 3 oktober 2021

De weerman had een regendag voorspeld. En dit keer had hij gelijk. Zondag 3 oktober regende het overvloedig. Maar onder de twee goed opgestelde tenten( in bruikleen van onze gemeente), gaf het zelfs een gezellig en veilig gevoelen om de regen op de zeilen te horen tokkelen. Het oogstfeest ging dus door. Met zo’n 30 waren we: tuinders en hun gezin, sympathisanten en de gasten van het dag- en wooncentrum ’t Broek. Aan eten en drinken, was er  geen tekort. Ieder had een gerecht meegebracht en dat gaf een rijke variëteit : soep in velerlei kleuren en smaken, zelf gebakken brood van inlandse of vreemde makelij, kichtaarten, rauwkost, scharreleieren, appeltaarten, versierde cakes, chocomousse en nog een resem van gebakskes. In de berging stond de ganse namiddag het koffiezetapparaat te pruttelen  En op een tafel onder het terras kon je kiezen tussen een veelheid van dranken : appelsap van eigen kweek, bio-wijn, plat en bruiswater, cola, Fanta, enz… Het deed me denken aan het verhaal van broodvermenigvuldiging. En ook hier was er op het einde nog een  veelheid over aan spijs en drank en werd verdeeld en mee naar huis genomen.
Het was een weldadig feest want ook de hofkes hadden dit jaar bijzonder veel en goede vruchten opgebracht. De weeromstandigheden zijn goed geweest en dat heeft zijn invloed op de vruchten, kruiden en onkruiden. Bijzonder was de oogst in de ruime serre (een geschenk vaan de familie Heylen uit Gruitrode) waarin elke tuinder een mini-perceeltje exotische groenten kan kweken : tomaten, meloenen, pepers, paprika, aubergines, enz..                                                                                                                                  
En er waren de nominaties. Johan bracht ze met “dijengeklets” van de kinderen naar voren. De nominatie van de rechtste rij porei, van de dikste pompoen, de kromste rij, de hoogste zonnebloem, het veelzijdigste bloemenperk, het minste en het meeste onkruid, de beste waterdrager, enz…

En dan was het tijd om twee bestuursleden van vzw De Tandem in de bloemen te zetten. Vredeshofkes maakt deel uit van de vzw De Tandem die sinds 2016 acties en projecten uitwerkt om gaandeweg naar een meer duurzame en solidaire samenleving te groeien. Onze tweemaandelijkse Repair Cafés in ’t Heem zijn jullie wellicht bekend. Op zaterdagnamiddag 30 oktober kunnen we daar mee terug starten. En we hopen weldra ons voedselteam terug te lanceren. Erik en Frank zijn kartrekkers geweest die nu meer van op de zijlijn zullen meedoen.
Erik is de grote werkkracht geweest bij de opstart en de realisatie van de Vredeshofkes. Enthousiast, doordacht en de handen uit de mouwensteken, dat is Erik. Bedankt ! 
Frank is de denker en meer nog de doener : nieuwe percelen bewerken met tractor en frees, paardenmest aanbrengen en inwerken, technisch advies en uitwerking bij opbouw van de berging en de serre. Frank is ook de initiatiefnemer van onze maandelijkse natuurwandeling. Informele contacten zijn belangrijk voor een vereniging. Beroep doen op ieders inbreng en ieders kwaliteiten om samen iets op te bouwen, dat was zijn doelstelling. Bedankt !                                                                                

De afwas en het opruimen kon toen ook in een luimige sfeer gebeuren. Met inbreng van elkeen, dan krijg je een echt feest. Lekker eten, een goeie babbel en het gevoelen samen voor iets te staan dat geeft na zo’n namiddag blije en contente gezichten. Jos