Solidariteit met slachtoffers van watersnood

Samen met enkele vrijwilligers kan ik mee rijden naar het door de watersnood getroffen gebied van Verviers en Pepinster. In ons camionette hebben we een veelheid van taarten, cupcakes, wafels, éclairkes, pralines, snoepgoed en koekjes allerhande. Allemaal gekregen na een oproep die we via vzw De Tandem deden. Spontane solidariteit van veel verschillende mensen. In Maasmechelen krijgen we van een plaatselijke fabrikant nog 600 verpakte wafels mee.                                                                                                                                                                           Het is een vreemd gezicht als we bij het binnenrijden van Verviers op de oevers van de Vesder kilometers lang allerlei rommel zien liggen of hangen in de struiken. Erger is te zien hoe een rij woningen volledig zijn weggespoeld of dermate waterschade opliepen dat afbraak nodig is. En waar zijn de bewoners ervan ?  Enkelen hebben het niet overleefd. Anderen zijn ingetrokken bij kennissen of familie. Nog anderen hebben ergens op de krappe woningmarkt iets kunnen huren. En nog anderen zijn al teruggekeerd en wonen in een bouwwerfachtige woning  of op de bovenverdieping. Voor of naast de woningen zien we puinafval van muren waarvan het bezetsel is verwijderd en die nu aan het uitdrogen  zijn. Een aantal moeten  nog wachten tot dat de verzekering is langs gekomen om de schade op te meten.

We  maken een ronde in de meest getroffen wijken. In enkele straten komt iemand van ter plaatse spontaan mee om te wijzen waar er mensen wonen en die blij kunnen zijn met ons aanbod aan gebak. Opvallend zijn het veel alleenstaanden, bejaarden en gezinnen van  migranten die we aantreffen. We zijn welkom met onze versnaperingen. Van enkele bewoners krijgen we zelfs een fles wijn als tegengift. Mooi  is dat. We mogen even een kijk nemen bij een bejaarde man wiens woning tot aan het plafond onder water stond. Hij is een gepensioneerde militair van bij de marine. Hij kent Antwerpen goed en kan nog een paar woorden in het Vlaams. Hij heeft het bezetsel van alle muren moeten kappen en laat het vocht nu uitdrogen. Zijn kachels is hij aan het herstellen. Hij woont nu op de bovenverdieping.

We bezoeken nog enkele plaatsen waar vrijwilligers van over het ganse land verzamelen en van daaruit naar concrete saneringswerken trekken. Ook gaan we even langs in de hulpposten van het Rode Kruis. Daar kunnen mensen uit de buurt terecht voor wat contact, een tas koffie of soep. Tegen de avond worden er maaltijden bedeeld.

We ontmoeten  ook groepen vrijwilligers uit andere regio’s. Een groep uit de regio Lier die bezig zijn iemands garage eerst volledig af te breken om ze dan opnieuw te kunnen opbouwen. Een zelfstandige vakman in sanitaire werken uit de streek die met een grote ketel soep in de wijk rondrijdt. Ook groepen vrijwilligers uit Harelbeke en uit het Leuvense zijn er actief..

Koen, onze voortrekker en ronselaar, heeft een som geld gesponsord gekregen van vrienden en kennissen. Daarmee kopen we in de plaatselijke Hubo  werkmaterialen (boor, slijpschijf, handzaagmachine, hamers en beitels) . De gerant van de winkel erkent onze intenties en kent een forse korting toe.  We brengen de werkmaterialen naar een werkpost van vrijwilligers. Met goed materiaal kan  men goed werk leveren. 

Het is een lerende en confronterende kennismaking met deze mensen in woningsnood. De goesting bekruipt mij om samen met anderen aan de sanering en heropbouw van woningen te gaan helpen.  Ik ga het verder uitzoeken en kijken  bij wie gepaste hulp nodig is.

Jos