Van een ‘overconsumptie’-economie naar een ‘deel’-economie

Heb je het ook al gemerkt ? Een kist of een mand aan een huis met verse groenten of fruit met een bordje erbij “om mee te nemen” of “gratis”.  Soms zelfs een fiets, een strijkplank of ander huishoudelijk gerief. Iemand die verhuist van een gezinswoning naar een appartement ziet je er stoelen,een kast en een gasvuur bijzetten. Of ook nog gezien : “jonge puppies” of “konijnen gratis af te halen”.                                                                        De kringloopwinkels waar je bruikbare goederen kunt afgeven en anderen die tegen een minieme prijs kunnen kopen, zien hun omzet jaar na jaar stijgen en geven bovendien tewerkstelling aan 5400 personen.

We zijn goed op weg naar een “deel”economie !

Dat merken we ook in onze Repair Cafés die vzw De Tandem tweemaandelijks houdt in ’t Heem te Meeuwen.

In onze Weggeefhoek komen mensen telkens bruikbare goederen afgeven en komen anderen er weer uitkiezen om mee te nemen. Sommigen hebben daarbij nog wat schroom om het “zomaar”, “gratis” mee te nemen. We hebben er een potje bijstaan voor een vrije bijdrage en kunnen daarmee onze algemene kosten dekken. En onze herstellers hebben het telkens druk. De naaisters krijgen vragen voor een zoom vast te stikken, een broek in te korten, een rits in te naaien en nog meer. De herstellers van elektro-apparaten worden telkens overstelpt door stuk geraakte mixers, radio’s, stofzuigers, printers, koffiezetapparaten, boormachines,  enz… Niet dat alle apparaten kunnen ter plaatse hersteld worden. Enkele wel en dan is het hoera en laten we het met de bel aan iedereen horen. Soms dienen er wisselstukken gekocht worden. En soms moeten we vaststellen dat het apparaat niet herstelbaar is. En ook de fietsenhersteller krijgt telkens fietsen aangebracht die wat mankeren. Pierre, onze fietsenhersteller van dienst,  heeft er al heel wat terug in goede staat gebracht. Laatst kon hij een jongere leren hoe zij haar fiets zelf kon herstellen. Prachtig is dat dan.

Op onze Repair Café van 25 augustus hebben we samen met enkele kinderen en volwassenen de ruilboekenkast die we klaar gemaakt hadden kleurig geschilderd. Ze zal komen te staan op het Sergeant Melsensplein in Meeuwen (tussen de kerk en de sporthal). Een ruilboekenkast, in Ellikom en in Gruitrode staat er zo al een, is een boekenkast waarin inwoners hun boeken die zij niet meer gebruiken ter beschikking stellen voor wie ze wil lezen. Het wordt zo “boeken delen”.

Het “delen” heeft een dubbel effect : enerzijds krijgen goederen een nieuw leven en beperken we de overproductie en de afvalberg en anderzijds geeft dit, ook al kennen ze mekaar niet, een verbondenheid tussen schenker en ontvanger. We werken daarmee samen aan een duurzamer wereld.

J.C.