Vredeshofkes : samen terug naar moeder aarde

’t Zag zwart van ’t volk op het middenpad van de Vredeshofkes. Zaterdag 1 september was er de officiële opening van het samentuinproject in de Vredestraat (kort bij het kerkhof) in Meeuwen.

Vooraan gaf Jessie uitleg hoe je in een rotstoren 21 verschillende kruiden kunt teelten. Even verder demonstreerden Michel en Rik hoe je met een woelriek de grond waarop je groenten kweekt luchtig en levendig kunt houden. Met de “schup” moet je uit de hof blijven. De regenwormen en zoveel andere diertjes en micromechanismen doen immers dag en nacht het ganse jaar door het echte werk. We moeten ze alleen het wat gemakkelijker maken door bvb. de grond luchtig te houden en goed af te dekken. En even verder kon je van Liesbeth en Joke horen hoe je optimaal groenten kunt winnen door het systeem van wisselteelten toe te passen : ieder jaar een ander stuk grond aanspreken voor een gewas.  Inmiddels waren we de stand van Hilde en Frans gepasseerd die met allerhande groenten en kruiden heerlijke dranken en sauzen en gebak kunt maken. Soms is het even wennen aan de bijzondere smaken, maar hiermee kun je “pit” en “smaak” geven aan het eten. Achteraan in de tuin zagen we Frans uitleg geven hoe je best compost kunt maken met alles wat in de tuin staat : een werk van lange adem, doch het eigenlijke werk doet de lucht , het water en de gewassen zelf. Vlak bij stond Jan met enkele bijenkorven. Bijen zijn bijzonder nuttig in een tuin en bezorgen ons bovendien heerlijke honing. Om ze te verwennen kun je, zoals Zamir dit liet zien, een bijenhotel bouwen. De bijen zelf zullen in hun “nopjes” zijn nu ze aan de achterkant van de groentetuin een ingezaaide bloemenweide hebben gekregen.

En de bezoekers werden verwend met drank en heerlijke hapjes en een pompoenensoep, gemaakt door vier dames die er gezamenlijk een van de percelen in bewinning hebben. Alles recepten kan je hier terugvinden: Kruidenthee en recepten vredeshofkes

Op een half jaar tijd is het monotone maïsveld omgetoverd tot een prachtig kunstwerk van mens en natuur. Een enthousiaste ploeg van tuinders hebben er samen hun schouders onder gezet en in blijheid en vriendschap dit waar gemaakt.

In Vredeshofkes hebben mensen, dieren, planten en de aarde elkaar terug gevonden. We zijn immers door alle technische vooruitgang vervreemd van de natuur en van elkaar, een beetje “ont-aard”. Vredeshofkes wil helpen om “samen” die weg terug te vinden, een voorbeeld geven hoe het anders kan. Tien tuinders zijn er reeds begonnen. Er is nog plaats voor nog tien anderen.

Belangstelling ? Neem contact op met Erik Colaers,  gsm 0473/13 79 23

J.C.

[SLGF id=817]