Veel Volk op ons 9e Repair Café

Het was zaterdag 27 oktober een drukke namiddag in ’t Heem te Meeuwen. Mensen kwamen en gingen. Sommigen met een draagtas met elektro-apparaten of met kleding die aan herstelling toe was. Anderen brachten huishoudgerief, speelgoed, tafellakens, alles nog in goeie staat, om het in de weggeefhoek te zetten. Nog anderen stapten in een ontspannen sfeer de grote zaal binnen om eens te ‘nieuwsgierigen’ wat er dit keer weer te beleven viel, een tas koffie te drinken en met andere bezoekers een babbel te hebben.

Vzw De Tandem lukt er in om tweemaandelijks met hun Repair Café er een marktgebeuren van te maken.  ‘Duurzaamheid’, ‘solidariteit’ en ‘ontmoeting’ zijn de onderliggende waarden.

Naast onze vaste herstellers van elektro-apparaten, fietsen, kleding en de weggeefhoek hadden we dit keer enkele opmerkelijke gasten. Er was de infostand van Welzijnsschakels met onze eigen schakel Tochtgenoten : mensen die het moeilijk hebben in de arm nemen, weer zelfvertrouwen en kansen geven is de hoofdlijn in hun werking. Naast hen liet vzw ’t Kietelt zijn werking kennen : het is een vereniging die aan kansarme kinderen uit onze regio een verjaardagspakket ter beschikking stellen van hun ouders om hun kinderen een fijn verjaarsfeest te kunnen geven. Een prachtig initiatief ! En vlak er naast stonden de mensen van Dierenvoedselbank Noord Limburg : zij verzamelen voeding en hulpmiddelen voor dieren om ze aan andere dierenliefhebbers ter beschikking te stellen. Niet weggooien, doch een nieuwe bestemming geven ! Fabrique Ecologique was ook weer van de partij : creatieve Caroline toonde hoe je ‘beewraps’ kan maken (duurzame verpakkingsdoeken van katoen en bijenwas, om bvb. boterhammen in te verpakken of om zaken in te vriezen).

En gans bijzonder was er een familie die kwam demonstreren hoe je met gezelschapsspelen met mekaar leuke momenten kunt beleven. Niet met media-apparaten zitten te gamen of te twitteren maar in samenspel mekaar ontmoeten. Ze slaagden er in de kinderen te boeien en na enige tijd schoven ook enkele ‘grote mensen’ bij. Om te herhalen op onze volgende repair cafés.

Vijf en vijftig personen bleven na het repair-gebeuren om te eten. Een pompoenensoep, een vegetarische lasagna en pudding met appel  stonden op het menu. Heerlijk samen eten is dat dan. En nadien samen opruimen. Dat geeft een voldaan en content gevoelen.

We kijken al uit naar ons volgend Repair Café op zaterdag 22 december in ’t Heem van 14-17 u. Welkom !